Unto Mononen -yhdistys.

Unto Mononen -yhdistys ry

c/o Pelipeitto PL 275, 20101 Turku
040-5562766

Säveltäjä Unto Monosen elämäntyötä kunnioittamaan perustettiin Somerolla vuonna 1993 Unto Mononen -yhdistys ry. Yhdistyksen tarkoituksena on Unto Monosen ennenjulkaisemattomien tai keskeneräisiksi jääneiden teosten saaminen koko kansan kuultavaksi, Unto Monoseen liittyvän materiaalin tuottaminen sekä yleisesti kevyen musiikin tunnetuksi tekeminen ”Unto Monosen hengessä”. Yhdistys on toimintansa aikana toteuttanut neljän levyn sarjan: Onnen kaipuu, Mononen – Mustapää, Tango Unton muistolle ja Yötuuli.

Yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet omalla panoksellaan sekä Monosesta kertoneen dokumenttielokuvan ja kirjan ”Unto Mononen – elämä ja laulut” tekemiseen.

Yhdistyksen jäsenmaksu on 20 euroa/v, liittymismaksua ei ole.
LIITY YHDISTYKSEN JÄSENEKSI!

Yhdistyksen tilinumero: Someron OP FI72 5434 0820 0325 43
Puheenjohtaja: Harri Kumpulainen, puh. 040-5562766
Sähköpostiosoite: lounaisranta(a)pelipeitto.fi

Yhdistyksellä on myynnissä mm. Satumaa-kirjaa, CD-levyjä ym.
Yhdistys kerää suomalaista tangomateriaalia, toiminnassa on mukana Someron Esakallion lava. Lavalla on tilaa mm. tangomateriaalin esillepanoon. Keräyskohteena ovat mm. valokuvat, pienehköt esineet, kirjalliset muistot ja muistelot, lehtileikkeet, äänilevyt, julisteet ja muut tangoon ja iskelmämusiikkiin liittyvät aiheet. Materiaalin toivomme luo-
vutettavan meille korvauksetta. Ota yhdistykseen yhteyttä, säilytetään ja elvytetään yhdessä suomalaista tangokulttuuria.

Yhdistyksen jäsen- ja kulttuurilehti Ikkuna Kadulle  ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Otamme mielellämme vastaan tango-, lavatanssi- ym artikkeleita ja valokuvia lehteemme.

 

HALLITUKSEN JÄSENET 2016

Harri Kumpulainen, pj

Matti Romu

Jorma Aaltonen

Matti Oksanen

 

UNTO MONONEN SÄVELTÄJÄ
Syntyi 23.10.1930 Muolaassa, kuoli 28.06.1968 Somerolla

Monosen ensimmäinen levytetty sävellys oli valssi Pieni laulu 1950. Satumaa-tangon levytti ensi kerran Henry Theel 11.2.1955. Mononen voitti YLE:n iskelmäsävellyskilpailun 1960 jazz-iskelmällä Polttava liekki.

Reijo Taipaleen Satumaan uudelleenlevytyksen (1962) myötä Suomessa alkoi todellinen tangobuumi. Monoselta julkaistiin sinä aikana mm. tangot Tähdet meren yllä, Lapin tango, Erottamattomat sekä Syvä kuin meri. Nämä ovat nyt kaikki tunnustettuja klassikoita. Sävellettyään 1966 Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa hän keskittyi taiderunoilijoiden tekstien säveltämiseen.